KronoSoft
E-mail küldés
MultiSchool3 program
MultiSchool 2 program
MultiSchool Központ program

Oktató anyag
Az étkezéssel kapcsolatos törvények, rendeletek.
Tippek/trükkök
Hasznos tanácsok a programmal kapcsolatban
Gyakran ismételt kérdések
Gyakran ismételt kérdések és a válaszok
Oktató anyag
A program fontosabb műveleteinek oktató videói.
 

Hírek

MultiSchool v5-ig
MultiSchool for Windows frissítése - v5.2.6

A program 4. illetve 5. verziójának frissítéseA honlap tökéletes használatához szükséges a JavaScript engedélyezése - instrukciók: FireFox / Internet Explorer böngészőhöz


Az oktató videók megtekintéséhez a Flash Player programra van szükség, amit letölthet innen


Kezdőlap >> Tippek/trükkök Belépett:

Tippek/trükkök

Hasznos tanácsok a program működtetéséhez


MultiSchool2

Ebben a rovatban olyan tanácsok, tippek olvashatók, amik megkönnyítik néhány első látásra bonyolultnak tűnő feladat megoldását a programban.

 1. Pótbefizetés
 

A gyakorlatban a pótbefizetésnek kétféle formája van. Az egyik az, amikor egy személy a meghirdetett "normál" befizetési napo(ko)n nem fizet be, később viszont mégis szeretne.
Ennek kivitelezése a programban kétféleképpen történhet:

a/ Használhatjuk az ún. alidőszakokat. Amikor időszakot veszünk fel, lehetőség van egy betűjel megadására. Az ún. fő időszak esetén ez "A", az alidőszakok esetén pedig "B", "C" stb. Ez tehát azt jelenti, hogy jónéhány pótbefizetést lebonyolíthatunk.

b/ Lehetőség van a sorszámok használatára a befizetésnél. Ha a pótbefizetésnél a sorszámot eggyel megnöveljük, akkor ezek "különválnak" a többi, azonos időszakra történt befizetéstől. A Befizetés-összesítőnél pedig lekérhetjük az adott sorszámra befizetett személyeket.

 
 2. Alidőszakok használata
 

Alidőszakot a következő esetekben célszerű használni:

a/ Egy személy befizet egy időszakra, majd lemondja az egészet. Később mégis be szeretne fizetni erre az időszakra vagy egy részére (a 4. pontban leírt eset.).

b/ Van egy vagy több olyan csoportja a személyeknek (a csoport itt a személyek egy részét jelenti, nem pedig a program „Csoport” kategóriáját – tehát pl. egy vagy több osztály, napközis csoport, a tanárok egy része, stb.), akik nem a teljes időszakra fizetnek. Nekik létrehozhatunk egy alidőszakot, így nem kell mindenkinél külön beállítani a napokat.

c/ Ha a pótbefizetést külön akarjuk bontani mondjuk a Befizetés-összesítőben. A pótbefizetés itt azt jelenti, hogy az adott időszakban a második, harmadik alkalom (általában van egy első, fő befizetés egy napon, majd a következő napon vagy a következő héten a pótbefizetés azoknak, akik az első napon nem fizettek be - Pótbefizetések: ld. 1. pont).

 
 3. Nyár végi teendők: osztályléptetés
 

Amikor elérkezik a nyár vége, indul az új tanév, van néhány teendőnk. Az egyik ilyen az osztályléptetés, azaz a gyerekek osztályszámának eggyel való növelése és a kilépettek törlése.
Ez a programban a következő módon hajtható végre:

a/ Ellenőrizni kell, hogy a személyek törlése logikaira legyen beállítva (Beállítások->Egyéb->Személyek törlése=logikai).

b/ Meg kell nézni, hogy jól van-e beírva az intézménynél az utolsó osztály (Alapadatok karbantartása->Intézmény).

c/ Érdemes egy biztonsági mentést végezni (Biztonsági mentés->Csak merevlemezre).

d/ Az alapadatok karbantartásánál az Osztályléptetés előre gombra kell kattintani. A léptetés végén a program megkérdezi, hogy kívánjuk.-e törölni/inaktivizálni a kilépett személyeket (mivel logikai törlés van beállítva, itt az inaktivizálás érvényes). Ha igennel válaszolunk, akkor az utolsó osztálynál nagyobb osztályszámú személyeket inaktívvá teszi.

Természetesen az osztályismétlőknél vissza kell írni az osztály számát.

 
 4. Egy személy befizet, lemondja az egészet, majd mégis újra be akar      fizetni
  Ez a speciális eset a következőképpen kezelhető. Ha személy lemondja a teljes befizetését, akkor elvileg nem lehet megint befizetni ugyanarra az időszakra. A megoldás az, hogy fel kell venni egy alidőszakot: ha mondjuk "3A" időszakra fizetett és lemondta, akkor "3B" jellel ugyanazokat a napokat tartalmazó alidőszakot. Erre az időszakra mér be lehet fizettetni a személyt.

Ennek az a hátránya, hogy az így befizetett alidőszakban nem lehet lemondást rögzíteni.
Ezért jobb megoldás, ha nem lemondással "szüntetjük meg" a befizetést, hanem törléssel: Tranzakciók -> befizetés kiválasztása -> Törlés (stornó)
Utána újra be lehet fizetni a személyt az adott időszakra.
 
 5. Személyek
  Ha a személyeknél mondjuk a felnőttek nevét csupa nagybetűvel írjuk, akkor könnyebben megkülönböztethetjük őket a gyerekektől (nem kell megnézni mondjuk a típusukat). Ez néha jól jöhet.
 
 6. Visszatöltés
  A visszatöltés veszélyes művelet, tehát csak nagyon indokolt esetben javasolt. Ilyenkor a meglevő (aktuális) adatbázis (ami az összes adatunkat tartalmazza) helyett a régebbi, visszatöltött adatbázis adatait fogjuk látni. Az aktuális szerencsére Mschool2.bak néven mentésre kerül, tehát egy egyszerű átnevezéssel visszaállítható.
 
 7. Biztonsági mentés
  Minden ún. veszélyes művelet előtt érdemes 2 percet rászánni egy mentésre. Ilyen művelet pl. az étkezési típusoknál az árváltozás miatti átszámolás és a személyeknél a támogatás-változás miatti átszámolás. Ezek előtt feltétlenül készítsen mentést! Így ha valami rosszul sül el, akkor még mindig van lehetőségünk visszaállni a megelőző, jó állapotra.
 
 8. Támogatásváltozás speciális esete
 

Ha egy személy támogatása visszamenőleges hatállyal megválto-zik, akkor előfordulhat, hogy nem lehet átfedésmentesen beállí-tani a támogatásainak érvényességeit.
Példa:
    A személynek dec. 7-én lejárt a támogatása. Be is állítottuk a     következőképpen:
    támogatások:      0%   2007.12.08. - 2008.01.31.
                            100%   2007.08.01. - 2007.12.07.
    Ha kiderül, hogy mégiscsak jár neki dec. 8-tól a 100%, akkor a     következképpen kell beállítanunk a támogatásait:
    támogatások:  100%   2007.12.08. - 2008.08.31.    
                                0%   2007.12.08. - 2007.12.08.
                            100%   2007.08.01. - 2007.12.07.
    Tehát a 0%-ost sajnos átfedéssel lehet csak megadni, de nem     kell vele törődni.
    Ha már befizetett decemberre, akkor ezután az Átszámolást kell     lefuttatni  2007.12.08-tól 2007.12.31-ig.

Átszámolás előtt mindenképpen szükséges biztonsági mentést végezni!

 
 9. Árváltozás lebonyolítása
 

Az árváltozás az étkezési típusok árának megváltozását jelenti a programban. Ezt a következő lépésekben kell megtenni:

Példa:
    a 3x étkezés ára 244-ről 256-ra változik 2008.02.01-től.
    1. Aktuális ár érvényességének beállítása
        Az étkezési típusok ablakban áljunk rá a 3x étkezési típusra.
        Nyomjuk meg alul a Módosít gombot. Megjelennek az ablak         alsó részén egy kis táblázatban az eddig bevitt árak sorai.         Áljunk rá a most érvényes sorra. Nyomjuk meg a kis táblázat         bal oldalán látható kis Módosít gombot. Írjuk be az         érvényesség végéhez, hogy 2008.01.31. Tároljuk.
    2. Új ár bevitele
        Nyomjuk meg ismét alul a Módosít gombot. Nyomjuk meg a         megjelenő kis táblázat melletti kis Új gombot. Írjuk be az új         árakat és az érvényességet állítsuk be 2008.02.01-től         valameddig.

Átszámolás előtt mindenképpen szükséges biztonsági mentést végezni!

 10. Támogatások meghosszabbítása
  Ha egy menetben több személynek szeretnénk meghosszabbítani a támogatás érvényességét (ez általában a támogatás nélküli személyeknéll fordul elő), akkor a következő módon járjunk el.
Az "Alapadatok karbantartása" ablakban állítsuk be a szűrést úgy, hogy csak azok a személyek látszódjanak a táblázatban, akiknek a támogatását meg akarjuk hosszabbítani. Kattintsunk alul a Tám.érv. gombra. A megjelenő kis ablakban írjuk be a megfelelő hosszabbítási dátumot, majd válasszuk az OK-t.

Példa:
    Általában az a feladat, hogy a támogatás nélküli személyek,     azaz a 0%-osok támogatásának érvényességét kellene     egyszerre meghosszabbítanunk. Állítsuk be a szűrés ablakban     a Támogatás=0%-ot, majd kapcsoljuk be a szűrést a Bekapcsol     gombbal. Kattintsunk a Tám.érv. gombra, majd adjuk meg a     dátumot, pl. 2009.01.31. és válasszuk az OK-t.
    A program minden 0%-os személynek beírja a fenti dátumot az     érvényesség végébe.
    A szűrést persze még finomíthatjuk, tovább mélyíthejük.
 
 11. Áfakulcsváltozás
  A 6.8.4-es verziótól új áfakulcsrendszer került bevezetésre. Mivel szükségessé vált többféle áfakulcs használata, a program minden személytípushoz külön áfakulcs megadását teszi lehetővé. A frissítés beírja a meglevő áfakulcsunkhoz az első személytípust, de nekünk kell gondoskodni arról, hogy minden személytípushoz legyen érvényes áfakulcs, különben nem tudunk befizetést csinálni a személyeknek. Ehhez a következőket kell tennünk.
- Indítsuk el az "Időszakok, áfakulcsok" menüt.
- Az áfakulcsok panelen ellenőrizzük az áfakulcsokat.
- Vegyünk fel egyenként minden személytípushoz egy áfakulcsot.
Ha bekövetkezik egy olyan áfakulcsváltozás, ahol nem minden személynek lesz azonos az áfakulcsa, akkor egyrészt gondoskodni kell arról, hogy legyen egy megfelelő személytípusunk, amelyben azon személyek szerepelnek, akiknek az adott áfakulcsa lesz, másodszor ennek megfelelően be kell állítanunk az áfakulcsokat.

Példa:
     Ha a gyerekek áfakulcsa 0%-ra (adómentesre) változik, de a      felnőtteké nem, akkor:
     1. Kell lennie egy "Gyerek" (vagy hasonló) nevű, valamint egy
         "Felnőtt" nevű személytípusnak.
     2. Fel kell vennünk egy új áfakulcsot a "Gyerek" típushoz:
         Név = "adómentes" (persze lehet más is)
         Érték = 0
         Érvényesség = 2008.02.01. - 2012.12.31. (például)
         Személytípus = Gyerek
 
 12. Átszámolás
 

A program képes a visszamenőleges hatályú árváltozások kezelése: ez az átszámolás az étkezési típusoknál.
Az átszámolás viszont csak egy árváltozást tud helyesen kezelni, tehát az adott időszakban csak egyszer változhat az ár.
Ha többször változott, akkor két menetben kell elvégezni az átszámolást.

Példa:
A befizetés megtörtént 2009.06.01.-2009.08.31.-ig valamilyen árral.
Az ár változott 2009.06.01.-2009.07.31.-ig X Ft-ra, 2009.08.01.-2010.06.31. Y Ft-ra.
Teendő:
1. Átszámolás elvégzése 2009.06.01.-2009.07.31. között.
2. Átszámolás elvégzése 2009.08.01.-2009.08.31. között.
Így persze két külön számlán szerepel majd a különbözet, de ha egyben csinálnánk meg az átszámolást, akkor rosszul számolna a program.

A program egylébként a visszamenőleges áfakulcsváltozást nem képes átszámolással megoldani. Ezt majd az új (MultiSchool 3) rendszer fogja tudni.

Átszámolás előtt mindenképpen szükséges biztonsági mentést végezni!

 
 13.
   

 

[Az oldal elejére]
 

Impresszum
Adatkezelés

Könyvjelzők közé
Oldaltérkép
Hasznos linkek


TeamViewer


PDF fájlokhoz:
Adobe reader letöltése
Kicsomagoláshoz:
WinZip letöltése

Partnereink:
Szoftver
Vibastile Kft.
Weboldalak
Florka Kft.

Vállalatirányítás
Karakter 2000. Kft.
Reklám
Karórakatalógus és egyebek
Könyvelés
SinkaTax
Képzőművészet
Greguss Galéria
  © 2007 KronoSoft Informatikai és Szolgáltató Kft.
  2049 Diósd, Völgy u. 26/b. Tel: 06 23 382-275

Designed by Taba Ági (László Attila)